Начало » Новини

Филип Лисичаров за проблемите пред розовопроизводителите

Автор: admin на 13 юни, 2012 Няма коментари


Маслодайни рози

Маслодайни рози

Филип Лисичаров споделя за проблемите пред розовопроизводителите в интервю за БНТ. Самото интервю е дадено за БНТ1 на 12.06.2012 г. и е за предаването “Денят започва”. Филип Лисичаров е управител на най-старата действаща розоварна в България: „Еньо Бончев Продакшън”. Тя се намира в село Търничене.

Въпросите задава репортерът Румен Бахов:

Румен Бахов: Как беше реколтата тази година, кой е по-доволен: розовопроизводителите или преработвателите като вас?
Филип Лисичаров: Тази година определено е по-добра за производителите на розов цвят, за стопаните на градини, тъй като цената на розов цвят беше по-висока за разлика от предишни години.

Румен Бахов: Те взеха почти по три лева на килограм?
Филип Лисичаров: Сега топката е в нас, преработвателите, за да се опитаме да реализираме нашата продукция на добри нива. Дали това ще се получи ще мога да ви кажа след някой друг месец. На този етап мога да кажа, че производителите на розов цвят са печелившите от тази година.

Румен Бахов: Производителите на розов цвят тази година нямат причина да бъдат недоволни, но пък все по-малко като че ли стават хората, които професионално гледат на отглеждането на розови масиви.
Филип Лисичаров: Голяма част от масивите през годините бяха занемарени заради по-ниската изкупна цена на розовия цвят. Нещо което е просто неразбираемо това е един уникален, национален продукт за България.

Румен Бахов: Производителите на розов цвят като, че ли и в днешно време се опитват по някакъв начин да хитруват. И тази година по време на розобера видяхме, че има едни хора, които отиват на място, и се пазарят за розовия цвят, там, на нивата.
Филип Лисичаров: Проблемите са много по-съществени и трудно бихме могли да ги покрием за десет минути, но, дори тазгодишната висока цена не идва от производителите на розов цвят, а идва от по-скоро от преработвателите, от фирми, които нямат собствени доставчици, не са си положили труда през годините да създадат такива, и се опитват вече наготово да откраднат готови доставчици на някой от утвърдените фирми, като им предлагат неща които за България за съжаление са разбираеми, но за една нормална подредена държава, каквато претендираме да бъдем са недопустими.

Румен Бахов: Напоследък все повече се говори за приемането на специален закон за розата, който да защищава интересите и на производители и на преработватели като вас?
Филип Лисичаров: Ако допреди известно време имахме някакви съмнения дали такъв закон е необходим, сега бих казал, че абсолютно е необходим един такъв закон, който да регулира производството, най-вече производството на розово масло. Не говоря толкова за неговата реализация, тъй като пазара е отворен, не желаем налагането на някакви изкуствени механизми, но трябва да бъде регулирано производството на българско розово масло, за да се запази в годините. Т.е. да не изчезне, това е уникален продукт, уникален продукт за България и е грехота ако не го запазиме.

Румен Бахов: Добре де, не може ли поне да се направи опит да се сложи частично някакво ограничение върху сивата икономика, която се вихри във вашия бизнес?
Филип Лисичаров: Абсолютно! Това е едно от нещата за които не зная, нямам отговор как да се справиме. Това, че се предлага и се плаща розов цвят в брой на градини, директно на стопаните. Неща, които са недопустими, особено за фирма като нашата, но са недопустими за България като цяло. За това призовавам сегашното правителство наистина да сложи приоритет, розата да я сложи като приоритет, да я сложи с цялото ми уважение към производителите на плодове и зеленчуци, да сложи розата пред тях, и наистина да се приеме един такъв закон, работещ закон. Има морално остарял закон от двадесетте години на миналия век, който просто не е действащ в този момент. Има различни проектозакони, които събират прах в папките на парламента, в някой кабинет, които са лобистки закони. Говоря за действащ закон, който да бъде изработен със съдействието и с прякото участие на фирмите в бранша. Имаме национална асоциация, в която по-голямата част от производителите са членове. Имаме институт на розата, който помага на земеделските производители, има звена, които се отзовават при проблеми с различни болести. Имаме държавна лаборатория в София с 50 годишен опит. Имаме нова национална лаборатория в Габрово, която прави, работиме по една програма за защита на географското понятие “България”. Т.е. всички тези институции да бъдат включени, да се направи един наистина работещ закон, за да се запази производството на този уникален продукт. Това е нещо с което България е известна в цял свят. И е грехота, че нас ни уважават повече чужденци, отколкото ние сами себе си.

Румен Бахов: И българската роза да не остане символ само на хартия, защото конкуренцията е голяма, нали съседни на нас държави произвеждат немалки количества розово масло?
Филип Лисичаров: Турция напира. Много по-единни са от нас, по-добри търговци са, просто ще ни изместят. Рано или късно ще ни изместят, ако не се обърне внимание. Говоря за производството основно. Тези 30 дни. След като се приеме закона, да се съблюдава той да бъде спазван, да има ясни и точни правила. Браншът е малък. Аз разбирам, че може би на някой им се струва прекалено малък за да се отдели внимание. Говориме за общ оборот от не повече от 10-15 милиона евро износ на готова продукция. Но това е златото на България. Наистина трябва да се обърне внимание. Смятам, че предишни правителства въобще са забравили за този отрасъл. Сегашното правителство показва заченки на интерес, но се надявам те да продължат. Наистина апелирам лично към министър-председателят да се погрижи, да вземе това под една директива, ако щете, и наистина да се вкара възможно най-бързо в парламентарна зала закон, който да бъде гласуван, и да ни защити, нас, производителите, да защити България и българското розово масло.

Banner code or text ad -> Go to plugin settings

Ако харесвате материала, бихме били благодарни да гласувате с бутончето +1 на Google.
Етикети: ,

Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или комeнтара Ви няма да бъде публикуван!Днес:

Вчера
Днес
Утре
История
Спомените
Традициите
Добрите новини
Добро утро
Календар
Празници
Сезонът
Грижа за природата
Мечтите
  Стил:

Декорация
Домът
Здравето
Изкуство
Мода
Общуването
Празниците
Сладкиши
Стил на хранене
Традициите по света
Хоби
  Тайни:

Вечните истини
Вярата
Заблуди и табута
Здравето
Любовта
Мъдростта на вековете
Общуването
През ключалката
Проблясъци
Пътят
Символите
Сънища
Тълкуване
Щастието
  Забава:

Джаджи
Загадки
Игри
Ин и Ян
Картинки
Клипчета
Креатив
Любопитно
Настроение
Оптични илюзии
Природа
Раз-два
Смях
Сръчковци
Тестове
Шоу
       Игри
Галерия
Настроение
Картички
Късметчета
Пътеписи
Справочник
Съновник
Времето
Форум
Чат
Контакти
Заедно
Реклама

Copyright © 2010 Светът на розите, www.rozite.info