Нови теми
Любопитни анонси

Грижи за розите през първата година
след засаждането им


      Новозасадените розички не бива да се отгрибват рано напролет. Ако повърхноста на купчинката се е втърдила и е образувала плитна кора, разчупва се внимателно и плитко, за да пробият летораслите почвата и се развият. Едва когато летораслите се втърдят, може внимателно да се отсстрани натрупаната почваи купчинката да се изравни с околната повърхност. Основните грижи за новото насаждение целят създаване на оптимални условия за развитие на младите растения и се състоят в поддържане на почвата рохкава и чиста от плевели и пориодично напояване. През първата половина на май във влажно време се прави подхранване с амониева селитра по 10-12 кг на декар или по 12-15 г накорен. При липса на влага след разхвърляне на тора се полива колкото да се намокри и разтвори селитрата.
      При поява накоренови издънки от подложката шипка почвата в основата на растенията се отстранява, за да се премахнат до основата.
      Тежки поражения на младите растения нанасят болестите и неприятелите, особено листните въшки и брашнестата мана. Редовното извеждане на борбара срещу тях е важно условие за развитието на младите рози. Още през втората половина на май по върховете на клонките почват да се образуват цветни пъпки, които трябва да се откъсват, преди да са цъфнали, до края на юни. Едва след като кореновата система и надземната част на растенията укрепнат и се развиват, цветовете могат да се оставят да изцъфтят. През юни розите се подхранват с още веднъж с 12-15 кг на декар амониева селитра. По-целесъобразно е торът да се разхвърля около корените по 10-20 г на растение. Селитрата не бива да се оставя продължително на слънце, да се полее или размеси плитко с почвата.
      Една от основните грижи за младите розички е подържането на нормална влага в почвата през цялата вегетация, чрез периодично поливане. Броят на поливките зависи от честотата и количеството на падналите валежи. По-правилно е да се дават големи количества вода, макар и по-рядко, за да се навлажни почвата в дълбочина, с което се стимулира дълбокото развитие на кореновата система. Честите повърхностни поливки предизвикват развитие на корените в повърхностния слой и тези корени страдат при най-слабото засушаване и лесно се разкъсват при най-плитката обработка на почвата.
      През втората половина на октомври се извършва дълбока обработка на междуредията на 15-20 см и загрибване на растенията. Големите по площ насаждения се обработват с трактор, а малките ръчно. Загрибването се прави ръчно, като основата на храстите се покрива от всички страни на височина 15-20 см с рохкава почва плътно между клоните на храста. Със загрибването се цели да се предпазят розите от измръзване при евентуални студове под – 20 °С.

Можете да споделите опита си в отглеждане на розите или да задавате въпроси във форума__________

Rozite.info © 2008 - 2009 Всички права запазени.
Прочетете условията за ползване на сайта.
За контакти: rozite@mail.bg, ICQ: 198519021 или скайп: Bobi-72

Избрани статии