Нови теми
Любопитни анонси

Грижи за възрастните рози


      През пролетта, щом почвата позволи да се обработва, розите се отгрибват ръчно с тясна мотика внимателно, за да не се нарани основата на клоните. Веднага след това се провежда резитбата, която е едноот основните мероприятия при отглеждането на възрастните рози. Веднага след резитбата се подхранва с амониева селитра ( по 20-30 кг на декар или по 20-30 г на растение), която се разпръсква около корените.
      Броят на обработките зависи от валежите, от броя на поливките и от заплевеността на почвата. Основно изискване е почвата да се поддържа чиста от плевели, рохкава и с подходяща влага. След всеки дъжд или поливка е необходимо да се извърши плитка обработка. Появилите се коренови издънки от подложката редовно се почистват, като се изрязват в основата. Те се познават по тънките си леторасли и дребните светлозелени листа. По правило летните обработки са плитки – ръчните се правят на дълбочина 6-8, а машинните с култиватор 8-10 см.
      Важно мероприятие от летните грижи за розите е почистването на прецъфтелите цветове. Съвременните градински рози цъфтят многократно от края на май до първите есенни студове. За да се съкрати времето между два цъфтежа и се получат по-едри цветове с дълги дръжки, необходимо е редовно да се почистват прецъфтелите цветове. По отношение на това мероприятие сортовете рози се делят на две основни групи: фертилни (плодоносни) и стерилни (безплодни). Фертилните сортове имат нормално развити органи на цвета, през периода на цъфтеж се опрашват и оплождат и образуват плодове. Стерилните сортове получени обикновено при междувидова хибридизация, имат дефектни цветове, не могат да се оплождат, и не образуват плодове. При фертилните сортове прецъфтелите цветове задължително се почистват, за да се получи нормален последващ цъфтеж. В противен случай растението изразходва хранителни вещества за узряването на плодовете и семената и не образува нови цветове или образува съвсем малко цветове с къси дръжки и слаби цветчета. След прецъфтяването на стерилните сортове цветовете изсъхват заедно с цветните дръжки и не пречат на образуването на следващи цветове, но се прави от естетическа гледна точка.
      Почистването на прецъфтелите цветове не е еднакво при различните групи рози. Във всички случаи обаче то не се изразява само в откъсване на прецъфтелия цвят, а и в съкращаване на цветоносната клонка.
      При чайно-хибридните сортове, които имат обикновено на дълга дръжка по един цвят, се съкращава клонката до първия на върха нормално развит лист. Сортовете от групата флорибунда имат на една цветоносна дръжка по няколко цвята, които изцъфтяват последователно. Необходимо е след прецъфтяването на последния цвят от клонката цветоносната клонка да се отреже под дръжките на всички цветове до първия добре развит зелен лист. По този начин се оставя да се развие пъпката, която се намира в пазвата на листа.
      Най-силна е резитбата на прецъфтелите цветове при сортовете от групата на полиантовите и полиантово-хибридните рози, при които на една цветоносна клонка се образуват по няколко десетки цвята. Основната клонка се разклонява на множество клонки от втори ред, по които са разположени цветовете, образуващи огромен букет. След прецъфтяването на всички цветове от букета основната клонка се съкращава под цветоносните дръжки до пазвената пъпка на първия добре развит лист.
      Почистването по този начин на прецъфтелите цветове се прави след всеки цъфтеж през лятото, което дава възможност цветоносните клонки да се развият бързо за следващия цъфтеж от здрави, добре изхранени пазвени пъпки, да се образуват едри, пълноцветни цветове на дълги дръжки за всеки следващ цъфтеж. Не е необходимо почистването да се прави след последния есенен цъфтеж.

Можете да споделите опита си в отглеждане на розите или да задавате въпроси във форума__________

Rozite.info © 2008 - 2009 Всички права запазени.
Прочетете условията за ползване на сайта.
За контакти: rozite@mail.bg, ICQ: 198519021 или скайп: Bobi-72

Избрани статии