Нови теми
Любопитни анонси

Oблагородяване на рози


      Може ли да се облагороди роза върху шипка? А как да се направи щамбова роза, цъфтяща с различни цветове?
      Това са все въпроси, които любителите на рози си задават. Отговорът е положителен – да, всичко това е възможно. Но разбира се, ако се спазват изискванията, необходими за добрия край.
      Ето и съвети, от които може да се възползвате:
      Да, можете да си присадите 3-4 пъпки от различни сортове върху шипка. Желателно е те да са с еднаква сила на растеж. Сега може да се присажда до към 20-25 август, докато има добро сокодвижение. Седмица преди това започнете да поливате редовно растението, за да може кората лесно да се отделя. Ако това не стане, се прави присаждане по метода "на приклад" ("чип бъдинг"). За указания можете да погледнете в книгите по овощарство.
      А това е и схемата за облагородяване на спяща пъпка по метода "на приклад" ("чип бъдинг"):

      Когато кората на подложката не се отделя добре при Т-образния отрез, това е варианта за успешно присаждане. При него не се отделя кората, а се изрязва с малка част от дървесината. Необходимо е ножчето за присаждане да е изключително остро и чисто. Както при всяка операция, и тук е необходима хигиена. Около 7-8 дена преди присаждането започнете редовно да поливате подложката. Преди присаждане съкратете растението малко над мястото, където ще вмъкнете пъпката ( с листната дръжка, но без листото! ). Оставете няколко листа в зоната на присаждане, които ще изтеглят сок нагоре към мястото на операцията. Привържете стегнато с поливинхлоридна лентичка. Ако имате овощарска замазка (може и разтопен бял парафин от свещ) , замажете мястото, като оставите няколко квадратни милиметра свободно пространство там, където е пъпката, за да диша тя.
      Желая Ви успех!

Това е отговор на въпрос, който беше зададен в нашият форум към сайта. Ако Ви интересува някакъв въпрос, свързан с грижите за розите, спокойно може да посетите форума, предназначен за тази цел. Не се притеснявайте да питате, или вие самите да давате съвети от Вашият личен опит. Или просто да покажете снимки от Вашият розов свят.__________

Rozite.info © 2008 - 2009 Всички права запазени.
Прочетете условията за ползване на сайта.
За контакти: rozite@mail.bg, ICQ: 198519021 или скайп: Bobi-72

Избрани статии