Нови теми
Любопитни анонси

Използване на розите в личния двор


      Поддържането на един кът с цветя в двора на българката и от градовете, и от селата е вековна традиция. На нашия народ, което говори за неговата стара естетическа култура. Определено място в този кът винаги заемали старите храстовидни рози, които се отглеждат както за красивите цветове, така и за силния им и приятен аромат.
      Съвременните градински сортове рози с голямото си разнообразие от багри и аромат дават още по-погати възможности за украса на двора, на къщата и вилата.
      Дворът обикновено има ограничени размери. поради което се налага площта най-рационално да се използва за украсните растения. мястото с рози се разполага или край оградата, или пред къщата, ако мястото не е сенчесто. Засаждат се сортове от групите на чайно-хибридните и флорибунда. Ако в двора има затревени площи, може сред тях да се разположат на петна по 2-3 растения в група и някой от хибридно-полиантовите сортове. Покрай южната страна на сградата или гаража се засаждат едно или няколко растения от влечащите сортове, които може да се вдигнат на височина 4-5 метра и да покрият стената. Над пътната врата може да се направи арка от рози, засадено по една от двете страни на вратата. Входната алея от пътната врата до сградата може също да се покрие с арка от тунел от влечащи сортове, а от двете и страни да се разработят ивици с ширина 1- 1,5 м, в които се засаждат един или два сорта рози от чайно-хибридни и флорибунда. Покрай тях е красиво да се засадят бордюри от миниатюрни рози. тези сортове може да се използуват и за бордюри на други места в двора.
      Ако в двора се отглеждат други цветя, те се разполагат на отделни ивици и фигури, но не между розите.
      Във фигурите от рози може да се засадят лалета и зюмбюли. Те се разполагат между редовете на розите, цъфтят рано на пролет и по този начин най-добре се използува цветната площ в двора.
      За успешното отглеждане на розите в личния двор освен традиционние за всяко многогодишно растение грижи – дълбока обработка, торене с оборски тор и минерални торове, са необходими и две основни изисквания: слънце и вода. Розата е светлолюбиво растение и изсква пряка слънчева светлина – не може да се отглежда успешно на засенчено място. Многократният цъфтеж през вегетационният период изисква растението да се осигури с необходимото количество вода, като се подържа нормална почвена влага през цялото лято.

Можете да споделите опита си в отглеждане на розите или да задавате въпроси във форума__________

Rozite.info © 2008 - 2009 Всички права запазени.
Прочетете условията за ползване на сайта.
За контакти: rozite@mail.bg, ICQ: 198519021 или скайп: Bobi-72

Избрани статии