Нови теми
Любопитни анонси

Използване на розата за украса
на обществени места


      Розата е не само едно от най-красивите, но и най-икономичното и с малко труд отглеждано цвете. Засадена при подходяща почва и нормални грижи, тя остава на едно място повече от 10 години, а понякога и над 20. Освен това за разлика от сезонните цветя розата цъфти през цялото лято до късна есен в най-широка гама съчетани багри и аромат. Тези предимства я правят широко използвана за украса на обществени градини, паркове, улици, стопански дворове, жилищни комплекси и др.
      В зависимост от големината и формата на мястото розите се използват по различни начини. В обществените градини и паркове може да се създават различни фигури с неправилна форма на обработена зема или ивици с шисрина от 1,5 до 2 метра, в които розите се засаждат в редове или разпръснати сред зелената площ, засадени по 3 растения от един сорт, покрай пешеходни алеи; в редове или бордюри пред зелени храстови масиви; издигнати на перголи и пилони и много други комбинации. Насажденията по улиците най-често са в дълги ленти от по 1-2 успоредни реда, а понякога прекъснати от зелени тревни площи.
       Особено важно е розите правилно да се съчетаят по сортове и цвят. Като правило най-бързо и най-добре се възприемат от погледа местата, засадени с чайно-хибридни сортове. Малко по-далече се разполагат сортовете от групата флорибунда и най-далече – на големи цветни фигури хибридно-полиантовите, от които може да се очертаят големи площи. Обикновено в далечината сред зелени площи или пред храстови и дървесни насаждения се разполагат храстовидните сортове рози.
      Задължително изискване е в една фигура да бъдат засадени сортове от една генетична група.
      В съчетаването на цветовете може да се вложи много творчество и розите да се разположат в различни варианти но трябва да се спазват някой основни правила:
      1. При разпръснато засаждане в тревната площ розите да се поставят по 3 до 5 растения от един и същ сорт в едно гнездо.
      2. При засаждане на много сортове в ивица от всеки сорт да се поставят по 2-3 и повече растения едно до друго.
      3. При засаждане на сортове с различни цветове в една фигура е необходимо един до друг да се засаждат сортове с контрастни цветове – светли до тъмни, бели до червени и т.н. Само в такова съчетание най-добре изпъкват и се проявяват особеностите на всеки сорт. Това е особено важно и необходимо за сортовете със светли цветове, които, засадени един до друг, се преливат и губят от красотата си.
      4. При разполагане на много сортове в една фигура независимо от съчетанието на цветовете е необходимо да се избират сортове, които развиват приблизително еднакви по големина храсти.
      Важно условие за успешното отглеждане на розите на обществени места е осигуряването на вода за поливане. Без поддържане на нормална влажност в почвата е невъзможно да се осигури многократен цъфтеж на розите през целия вегетационен период.
      В големите градски паркове и градини се определя площ, която се засажда само с рози. Това са т.нар. розови градини и розариуми. Те имат различна големина: от 2-3 до 20-30 декара. В тях най-често се оформят правилни геометрични фигури, когато са разположени в равнинната част на парка. Когато се създават на наклонени и на начупени тересни, тогава оформянето трябва да се съобрази с изискванията на терена. Независимо от това и в двата случая е необходимо да се спазва едно основно правило – розите да бъдат максимално доближени до пътната (алейната) мрежа, за да бъдат близо до погледа на минувача.
       Подреждането и разполагането на сортовете рози се прави така, че да се виждат особеностите на всеки сорт, да се покажат богатството и разнообразието на цветове и аромат, евеолюцията и класификацията на градинските рози.
      Унас розите намират все по-широко приложение за украса на обществени места. трябва обаче да се подчертае, че това ве още не е достатъчно, като се има предвид, че страната ни е световноизвестна като “страната на розите”.

Можете да споделите опита си в отглеждане на розите или да задавате въпроси във форума__________

Rozite.info © 2008 - 2009 Всички права запазени.
Прочетете условията за ползване на сайта.
За контакти: rozite@mail.bg, ICQ: 198519021 или скайп: Bobi-72

Избрани статии