Нови теми
Любопитни анонси

Съвети за отглеждане на рози


      Както всички цветя и растения, и розите се нуждаят от няколко основни неща, за да могат да виреят. Ако не се грижим за розите, цветовете и стъблата им се увреждат и тe повяхват. Важно е да се поддържат тревите и плевелите под контрол, понеже са необщителни, не харесват другите растения и е добре засаждането на розите да бъде на разстояние, а това води до добро разцъфтяване и минимизиране на болесттите. Може да се използват и заграждения от нисък плет около тях, и по този начин да се оформи хубава гледка.
      Светлина: Те харесват светлината, и се нуждаят от много светлина, за да виреят - поне 6 часа дневно. Винаги се съобразявайте с това, когато им търсите места. А ако не може да намерите подходящо място в градината, което да е огряно през целия ден, то за предпочитане е да е сутрешното слънце.
      Поливане: Ако попадне вода по листата на розите, в повечето случаи по тях се появяват тъмни петна и като цяло растението заболява. Винаги поливайте розите в корените. Почвата не бива да подгизва. По – добре поливайте обилно веднъж в седмицата, вместо няколко пъти по малко, за същия период. Ако преполеете вашите рози, те ще изсъхнат. Поливайте рано сутрин или привечер, но никога при силно слънце.
      Засаждане и почва: Веднага след като земята се поотпусне през пролетта, обърнете пръстта с дълбочина, колкото е била. За да направите почвата по – рохкава, добавете торфен мъх, изгнили листа и едър пясък. Почвата трябва да бъде обработена поне месец преди засаждането на розите. За да може да се развиват добре, се нуждаят от дълбоки, пропускливи, хумусни почви и по възможност свободно, т.е. не от всички страни скрито от вятъра място. По принцип най-големият враг на розите - маната е в резултат на неправилно избрано място и торене.
      Те могат да бъдат засявани както през пролетта, така и през есента. Розовите пръчки трябва първо да се подрежат на 10-15 см, да се отрежат корените и да се поставят за няколко часа във вода. Дупката трябва да е толкова голяма, че да може около корените да се сложи рохкава пръст. Покрийте корените с пръст, отъпчете около тях и обилно полейте с вода. Мястото за облагородяване трябва да се намира на около 2 см под земята. След сеитбата пръчките трябва да се окопаят и загърлят, за да се предпазят от изсъхване и слана. Натрупването трябва да остане докато новите издънки достигнат дължина 8 – 10см. Ако е необходима нуждата от подпорен кол, закрепете го в земята преди посев.
      Почистване: За да бъдат здрави вашите рози, е необходимо често да ги почиствате от увехналите листа и венчелистчета и от листата с тъмни петна. За да премахнете тъмните петна, разтворете 1 супена лъжица готварска сода и 1 супена лъжица течен сапун в 4 – 5 литра вода и напръскайте листата с получената смес.
      Подрязване: Винаги отрязвайте клончето малко над най – горната пъпка. Използвайте остър нож или градинарска ножица. Не бива да се подрязва храста през есента. За да насърчите растежа, винаги отрязвайте издънките над разклонението, от което излизат пъпките. Стъблата трябва да бъдат отрязани само малко (около 6мм), като стволовете се подрязват под ъгъл.

Можете да споделите опита си в отглеждане на розите или да задавате въпроси във форума__________

Rozite.info © 2008 - 2009 Всички права запазени.
Прочетете условията за ползване на сайта.
За контакти: rozite@mail.bg, ICQ: 198519021 или скайп: Bobi-72

Избрани статии