Нови теми
Любопитни анонси

Засаждане на рози на постоянно място


      Като многогодишни растения с мощна коренова система розите остават на едно място 10 и повече години. Важно условие за правилното развитие на розите са типът и подготовката напочвата.
      Най-подходящи са дълбоките и пропускливи почви, но трябва да се отбележи, че кореновата система на присадените рози има голяма приспособимост към различните типове почва. Абсолютно неподходящи са заблатените, киселите и с близка подпочвена вода почви. Като реакция най-подходящи са почвите с неутрална и слабо кисела реакция. Поради дълбокото проникване на кореновата система, необходимо е почвата дълоко да се обработи, да се извърши основно наторяване. Когато ще се засаждат големи площи, почвата се риголва с рактор, а малките се обръщат ръчно. Преди това се внасят по 5-6 до 10 т на декар оборски тор и 50-60 кг суперфосфат. При засаждане на рози сред тревни площи петното се обработва с права лопата на дълбочина, не по-малко от 40 см.
      При условията на нашата страна се препоръчва розите да се засаждат на постоянно място през есента. Най-подходящо за Южна България и Черноморието е от средата на октомври до края на ноември, а за Северна България – от средата на октомври до средата на ноември. По-късното засаждане носи известни рискове от настъпване на силни студове и дълбоко замръзване на почвата, което може да се отрази неблагоприятно върху прихващането на растенията. Пролетното засаждане е винаги по-опасно от есенното, поради това че ранното затопляне на времето обикновено е съпроводено с продължителни дъждове и засаждането не може да се извърши или обратно – при настъпване на продължителна пролетна суша растенията може да се повредят.
      Розите се засаждат в дупки с дълбочина 30 см и диаметър 25 – 30 см. Независимо от основното наторяване на парцела се препоръчва при засаждането в основата на дупката да се сложи една лопата разложен оборски тор, една лопата от горния почвен слой и една супена лъжица гранулиран суперфосфат, размесени добре. Върху тях се засажда розичката. Приизкопаването на дупките трябва да се има предвид, че колкото почвата е по-твърда и по-слабо обработена, толкова по-дълбоки и по-широки трябва да бъдат те.
      Непосредствено преди засаждането на розичките се подготвят, като корените се опресняват, ако са много дълги, се съкращават, слабите клонки се изрязват и се остават само 3-4 здрави основни клонки, които се съкращават на 3-4 основни пъпки. Ако растението е по-слабо, може да се остави само на 2 пъпки с 2-3 клонки. Ако се установи наличието на завехнали растения със сбръчкана кора на клоните, преди засаждането на розите, се потопяват целите (клоните и корените) във вода за едно денонощие. Възстановят ли тургора си, те се засаждат.
      Розите се засаждат така, че основата на разклонението на храстчето да бъде на равнището на почата. Корените се разполатат в почвата ветриловидно изправени, а не сбити или подвити на една страна. Засипват се с почва, притъпкват се, добавя се още малко почва и преди да се изравни, дупката се полива с половин кофа вода независимо от това, дали почвата е суха или влажна. Поливката е абсолютно необходима за пълно прилепване на почвата около корените, , което осигурява прихващане на растението. След като водата попие добре, розичката се дозарива, като се поркива цялото растение с 3-4 см почва над върха на клоните, при което се образува купчинка от почва. Това пълно зариване на новозасадените розички е необходимо, тъй като при есенното засаждане клонките остават под почвата и не измръзват и не изсъхват, а при пролетното растенията не изсъхват. Ако след засаждането през пролетта настъпи продължително засушаване, което е често явление у нас, налага се неколкократно поливане.
      В зависимост от групата розите ссе зааждат на различни разстояния. Обикновено чайно-хибридните и флорибунда се засаждат на 70-80 см, а хибридно-полиантовите на 50-60, храстовиднитеи високостъблените на 100-120, влечащите на 1,5-2 м а миниатюрните на 20-30 см.
      При засаждането на гнезда сред зелена площ розите се поставят обикновено по три в триъгълник със страна 50 см.

Можете да споделите опита си в отглеждане на розите или да задавате въпроси във форума__________

Rozite.info © 2008 - 2009 Всички права запазени.
Прочетете условията за ползване на сайта.
За контакти: rozite@mail.bg, ICQ: 198519021 или скайп: Bobi-72

Избрани статии