Нови теми
Любопитни анонси

Зазимяване на розите


      Зазимяване на розите е важен момент от грижите при отглеждането им, от които зависи продължителността на живота им понеже съвременните сортове градински рози са чувствителни на ниските температури. Генетичните групи имат твърде различна студоустойчивост, което определя и мерките за предпазване от измръзване. Най-устойчиви на ниски температури са храстовите и полиантовите, а най-чувствителни са чайно-хибридните рози. Големи различия по отношение на студоустойчивостта има в групата на влечащите рози поради различия в произхода им – розите, които произхождат от R. wichuriana и R. multiflora, са значително по-устойчиви, отколкото от R. banksiae. От друга страна, у нас се наблюдават големи различия в зимните температури в отделните райони. Така например в Северна България и високите полета на Западна България настъпват много по-ниски температури в сравнение с Южна България и Черноморието.
      Всички градински рози с изключение на високостъблените са присадени в кореновата шийка на подложката. Оттук произлиза необходимостта да се запази от измръзване основата на розовия храст. Ето защо най-масовото мероприятие, което се прилага за зазимяване на розите, е загрибването на основата на храста средно с 20-25 см рохкава почва. В Южна България загрибването може да бъде по-плитко – 15-20 см, а в Северна България – по-дълбоко.
      При гъсто засадените рози в лехи и фигури, където няма възможност да се събере почва за загрибването на всеки корен поотделно, цялата повърхност се покрива с разложена слама, горска постеля или други органични отпадъци с дебелина 15-20 см.
      Влечащите рози не могат да се загрибват и поради това най-често се засаждат до южна стена. Високостъблените рози, когато са млади и стъблата им са все още гъвкави, се накланят внимателно и се покриват със слама и почва. Клоните на старите високостъблени рози се увиват със слама и се покриват отгоре с полиетиленово платно.

Можете да споделите опита си в отглеждане на розите или да задавате въпроси във форума__________

Rozite.info © 2008 - 2009 Всички права запазени.
Прочетете условията за ползване на сайта.
За контакти: rozite@mail.bg, ICQ: 198519021 или скайп: Bobi-72

Избрани статии