Нови теми
Любопитни анонси

Аромати от рози стимулират паметта

Ароматът на розите помага за паметта

      Изследователи от университета на Любек, Германия, установили, че ароматът на рози помага на хората да запаметяват по-добре, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.
      Лекарите отдавна съветват пациентите си да не се лишават от добрия нощен сън, защото той е важен за паметта. Германските специалисти установили, че благоприятен ефект върху запаметяването оказват и някои познати аромати. Изследователите обаче отбелязват, че уханията влияят само върху някои видове памет и само в една от фазите на съня.
      В рамките на изследването 74 доброволци трябвало да играят компютърна версия на популярна игра за запаметяване - да обръщат карти с цел да намерят еднакви двойки. Някои от участниците в експеримента играели в стаи, ухаещи на рози. По-късно през нощта, по време на фазата на дълбок сън, известна като slow-wave sleep, те отново вдишвали познатия аромат. На следващия ден тези доброволци си спомняли местоположението на картите и се справяли по-добре от участниците, които не били подложени на ароматерапията. При доброволците, които вдишвали уханието на рози по време на фазата на лек сън, известна като сън с бързи очни движения (REM - Rapid Eye Movements), не било наблюдавано подобрение на паметта.
      При експеримент за запомнянето на различна задача, свързана с емоционалната памет, ароматът на рози обаче не оказал никакво влияние. При играта с картите уханието реактивира новите спомени, натрупани през деня, и помага на отпочиналия мозък да ги затвърди, обясняват изследователите.

източник:
http://www.pharmacy-bg.com

Ако знаете други любопитни новини, свидетели сте или участници в такива, може да ни съобщите за тях в пощата: rozite@mail.bg, или да пишете за тях във нашия форум.__________

Rozite.info © 2008 - 2009 Всички права запазени.
Прочетете условията за ползване на сайта.
За контакти: rozite@mail.bg, ICQ: 198519021 или скайп: Bobi-72

Избрани статии