Нови теми
Любопитни анонси

Засипваме Европа с 50 млн. рози

      Италианци инвестират в производство за 150 млн евро край Гълъбово, холандци изнасят за Великобритания.

Станимир Въгленов

      Милиони български рози ще залеят европейските пазари още в следващите години, ако чуждестранни инвеститори изпълнят заявените си намерения. 150 млн. евро е готова да инвестира италианската фирма Ciccolella, за да закупи 700 дка до Гълъбово.
      Там ще бъде изграден парник за декоративни рози в непосредствена близост до ТЕЦ "Марица-изток-3", съобщи неотдавна президентът на италианската компания Винченцо Чиколела.
      Според него годишно ще се отглеждат 50 млн. декоративни рози, които ще бъдат продавани на европейския пазар.
      "До 5 - 10 години България ще заеме едно от челните места сред европейските розопроизводители", предрече още в края на 2005 г. Ян Тайсен, управител на холандската компания Eurogreen-Gooren B.V. Според него розите, произведени в България, са 70% по-евтини от английските и френските, защото работната ръка е по-евтина. Г-н Тайсен заедно с българския си съдружник Огнян Денчев започна производство в село Михалци до Павликени. Продукцията им е насочена към пазара на Великобритания.
      Силно раздвижване има в сектора на производството на цветя в последните години, коментира Ирина Русенова от най-популярния сайт за озеленяване zeleno.bg. Според нея до момента при тях има регистрирани 59 разсадника за декоративна растителност от цялата страна и тенденцията е възходяща.
       Най-крупната инвестиция в розопроизводството, поне като намерение засега принадлежи на италианците от Ciccolella group. Компанията подписа на 21 януари меморандум за съвместно техническо и финансово предпроектно проучване с мажоритарния собственик на топлоцентралата ТЕЦ "Марица- изток-3" - "Енел" АД, което трябва да приключи до 3 месеца.
      Изграждането на парник за цветя е част от екопрограмата на "Енел", която възлиза на 4 млрд. евро за периода до 2011 година, припомни изпълнителният директор Енрико Виале. Строежът на оранжерията ще продължи година и половина, ще се разкрият около 300 нови работни места.
      "Инвестицията на Ciccolella group без съмнение е нещо добро за развитието на цветарския бранш в България. Италианците обаче трябва да са наясно, че ще имат сериозен проблем при намирането на подходящ персонал за тяхното предприятие , коментира за "24 часа" Даниела Йорданова от фирма "Флоров" . От Ciccolella group са готови да купят земята в близост до теца, като за тях не е проблем, ако е от ниска категория или е замърсена - розите ще се отглеждат във воден басейн. И в момента италианците продават цветя у нас, но чрез свое регистрирано в Холандия дружество.
      Годишно Ciccolella предлага на пазара 100 млн. броя рози и почти толкова антуриции, в бизнесплановете е записано, че до 2011 година количеството трябва да бъде утроено.
      "Стъпването на дружеството в България чрез изграждането на парници ще ни даде възможност да се разгърнем на пазар от поне 100 млн. потребители", коментира Винценцо Чиколела.
      "Италианците няма да бъдат конкуренти на българските производители на маслодайна роза, защото техните са декоративни, отглеждат се на хидропринцип и са затворени в парници - двете дейности нямат нищо общо като пазарно присъствие", смята проф. Недко Недков, ръководител на Института по розата. Спорeд него е добре за България, ако бъде направена тази инвестиция от 150 млн. евро.
      Бизнесът с цветя е далеч по-печеливш от този с отглеждането на парникови зеленчуци, а ползването на отпадъчна топла вода от централата намалява комплексните разходи с близо 30 на сто, показват пресмятанията на експертите.
      Британци и ирландци си купиха първите български рози от павликенското село Михалци още в навечерието на новата 2005-а г.
      Тогава Фил Хевън, оперативен мениджър на дистрибуторската верига De Ree UK, и Ян Тайсен, управител на холандската компания Eurogreen-Gooren B.V., обявиха намерението си да изнасят наши цветя на Острова. Те сключиха експортен договор за 2006 г. с българската компания "Еврогрийн", която има производствена база в Михалци.
      Към момента продаваме 1,5 млн. рози годишно, съобщи в петък управителят на "Еврогрийн" Огнян Денчев.
      Михалските рози са 80 на сто от планираните продажби на De Ree UK. Хит са белите и червените рози. Цветята се разпространяват по цялата територия на Великобритания чрез 58 търговски вериги.
      Пет дни пътуват българските рози до магазините на Острова. От Михалци те се доставят в гр. Лотум, Холандия, откъдето потеглят за Великобритания. 300 000 евро е инвестирала през 2005 г. "Еврогрийн" в розопроизводство според г-н Денчев. Предимството на българското розопроизводство е високото качество, ниската себестойност и разнообразието.

      Методът не е нов за България
      Проф. Недко Недков, Институт по розата:
      - Проф. Недков, има ли в България традиция да се отглеждат декоративни рози?
      - Има, но те се отглеждат в парници, принципът е съвсем различен от този с маслодайните рози.
      - Има ли досега развито производство на такива рози в България във вода?
      - Аз поне не съм чувал, възможно е и да има. Това не е нещо ново като метод, познато е в България, но ако някъде гледат, инвестицията едва ли е голяма. Доколкото знам, съседите ни гледат по тази начин, в Турция и Гърция, за България не знам със сигурност.
      - Италианците ще бъдат ли конкуренти на българските производители на маслодайна роза?
      - Категорично не, тези две дейности нямат нищо общо като пазарно присъствие.
      - Добре ли е, ако бъде направена тази инвестиция за 150 млн. евро?
      - За България е добре, а за тези, които я правят -предполагам, че добре са преценили нещата предварително, щом са готови да вложат толкова пари.

      У нас се продават цветя от Еквадор
      "Инвестицията на "Чиколела" без съмнение е нещо добро за развитието на цветарския бранш в България, смята Даниела Йорданова от фирма "Флоров". Според нея италианците трябва да са наясно, че ще имат сериозен проблем при намирането на подходящ персонал за тяхното предприятие. "Работната ръка в България е под всякаква критика, много е трудно да бъдат намерени качествени служители", казва Йорданова.
      Тяхната семейна фирма "Флоров" произвежда посадъчен материал основно за рози. Ориентирани са предимно към вътрешния пазар, където спорде тях търсенето е значително. Основните им клиенти са цветарски магазини и озеленителски фирми. Все по-често обаче ги търсели и частни лица, които искат да си направят красива градина с рози. Напоследък има голямо търсене на рози, които са като декоративни дръвчета.
      "Специализирани сме в производство и продажба на посадъчен материал за рози, защото декоративните са друг тип инвестиция. Предпочитаме да продаваме живи цветя, които хората могат да засаждат и отглеждат", казва Йорданова.
      Според нея при декоративните рози към момента няма големи фирми производителки на българския пазар, така че инвестицията на италианците е добре насочена.
      "Повечето рози на нашия пазар сега са внос, и то не от Холандия, както често се смята, а от далечни дестинации като Еквадор. В този смисъл инвестиция в производство на декоративни рози вероятно е добър бизнес, но не всеки решава да си сложи главата в торбата, защото и рискът не е малък", уточнява Даниела Флорова.

Препечатано със съкращения от:
http://www.zeleno.bg

Ако знаете други любопитни новини, свидетели сте или участници в такива, може да ни съобщите за тях в пощата: rozite@mail.bg, или да пишете за тях във нашия форум .__________

Rozite.info © 2008 - 2009 Всички права запазени.
Прочетете условията за ползване на сайта.
За контакти: rozite@mail.bg, ICQ: 198519021 или скайп: Bobi-72

Избрани статии