Нови теми
Любопитни анонси

Ройтерс за розовата долина

15.07.2008г.

      Розовата долина в България процъфтява през последните години, защото производството на розово масло се съживява от притока на пари от ЕС и от глобалния бум на пазара на органични козметични продукти, пише Ройтерс.
      Долината дава възможност на България да покаже красивата си страна, на фона на борбата с широко разпространената корупция и организираната престъпност, и има туристически потенциал. С около 2 тона годишна продукция България е вторият по големина производител на розово масло в света след Турция.
      Надпреварата на розоберачите със слънцето обаче става все по-усилена, защото промените в климата са направили времето в долината по-горещо и сухо.
      „Розите обичат студени нощи, роса сутрин и горещи дни през пролетта. Това създава стрес и те реагират, като отделят масло. Колкото повече стрес, толкова по-добре. Сега обаче няма достатъчно роса, дори понякога няма никаква“, обяснява пред агенцията Недко Недков, директор на изследователския институт за розите в Казанлък.
      Българското розово масло се счита от много специалисти в козметичната индустрия за най-доброто в света и цената му достига 6 хил. евро за килограм. От 4 тона розови листчета се получава 1 кг масло. През 80-те и 90-те години на миналия век, когато климатът е бил по-хладен, добивът е достигал 2800 кг, обяснява Недков.
      „Внасяме розово масло от България от 60 години“, казва Йошикуни Ямамото, директор на японската Yamamoto Perfumery Co., която произвежда капсули от маслото. „Японците отделят много грижи за телесната си миризма. Те гълтат по една капсула и седмица по-късно миришат на рози, дори и възглавниците им“, обяснява той.

източник: http://www.dnes.bg

Ако знаете други любопитни новини, свидетели сте или участници в такива, може да ни съобщите за тях в пощата: rozite@mail.bg, или да пишете за тях във нашия форум .


__________

Rozite.info © 2008 - 2009 Всички права запазени.
Прочетете условията за ползване на сайта.
За контакти: rozite@mail.bg, ICQ: 198519021 или скайп: Bobi-72

Избрани статии