Нови теми
Любопитни анонси

Розова хартия представя България по света

      Българската художничка Даниела Тодорова ще изработи хартия от рози за международен проект "Един свят - много хартии", в който всяка страна се представя с хартия от емблематично за себе си растение.

15.01.2009г.

      България ще участва с ръчно изработена хартия от рози в международен проект "Един свят - много хартии", пише "Списание 8".
      В инициативата участват 41 автора от 30 страни на шест континента. Те ще изработят хартиена карта на света като всеки ще представи родината си с хартия от емблематично за страната растение.
       Хартията от рози, която ще покаже България, е изработена от художничката Даниела Тодорова, известна с творби от сферата на изкуството от хартия, живописта и графиката.
      За да се получи един лист формат А4 са необходими стеблата на рози от 15-20 корена. Важна роля в производството е изборът на розите. Освен че трябва да са наистина родни, е добре да бъдат отгледани в различни области на страната, заради различното количество целулоза в тях.
      От стеблата се отделят кората и бодлите, след което се варят дълго, заедно с ликото. Омекналият материал се счуква на ситно с дървен чук и получената целулозна каша се разтваря във вода.
      От нея се загребва със сито, изцежда се и се обръща върху подходяща повърхност. Трябва да остане само течността, пропита в порите на хартията, затова с гъба се попива всяка излишна капчица. Готовият лист се поставя върху изправено стъкло, където съхне по естествен начин.
      "Розата не случайно е символ на България", казва Даниела Тодорова пред "Списание 8".
      "Българите сме като роза с всичките й съставки - на пръв поглед примамливи, отблизо бодливи, но никога не забравяме аромата".
      Идеята на проекта е чрез хартията не само да се научи повече за дадена страна, за нейната история и култура, а и да се провокира повече внимание към съхраняването на природата и търсенето на нови материали, които да влязат в приложение, споделят организаторите на проекта.
      Инициативата е на американката Джейн Инграм, създателка на екологични творби от естествени материали, изкуствовед и организатор на подобни събития по целия свят.
      Необичайната карта на света ще бъде показана във всички 30 държави участници в проекта, сред които Белгия, Италия, Англия, САЩ, Бразилия, Австралия, Камерун, Китай, Япония, Индия. Обиколката започва през април 2009 г. от Бостън, САЩ. В България експозицията ще пристигне през 2010-а.


източник: http://news.netinfo.bg

Ако знаете други любопитни новини, свидетели сте или участници в такива, може да ни съобщите за тях в пощата: rozite@mail.bg, или да пишете за тях във нашия форум .__________

Rozite.info © 2008 - 2009 Всички права запазени.
Прочетете условията за ползване на сайта.
За контакти: rozite@mail.bg, ICQ: 198519021 или скайп: Bobi-72

Избрани статии