Нови теми
Любопитни анонси

Историята на селекционирането на рози
в България


      България отдавна е известна като Страна на розите. Още граф Хелмунт Молтке - пруски офицер на турска служба от 1835 до 1840 г. , пише, че в Казанлък видял розите да растат по нивите на бразди, като картофи. Това му дава основание да нарече този район "гюлистан".
      От стари времена, та до днес, всеки българин обича да има край себе си рози. Затова освен като маслодайно, у нас растението се отглежда и като декоративно в специализирани оранжерии, в паркове, в дворове и вилни места. Особено е красива в крайпътни насаждения.
      През годините у нас е работено по селекциониране и поддържане на сортове рози в Научноизследователския институт по розата и етеричномаслените култури в Казанлък и в бившата Опитна станция по цветарство в Негован, София. В това отношение изтъкнатият наш учен проф. Васил Стайков има изключително голям принос. Под негово ръководство в колектив с Иван Калайджиев и Христо Чорбаджийски са създадени ценни декоративни сортове. Към групата на чайно-хибридните се отнасят Боряна - керемиденочервена, Полина - наситенорозова, Рада - червена, Тракийка - малиненочервена и др. От този колектив са създадени също флорибундови и полиантови сортове, като Албена - бананова, Зора - жълто-червена, Наташа -жълта, Сребра - светлорозова с лилав оттенък и др. Едроцветни са сортовете Валентина - с кремаво-бели цветове, Лиляна - снежнобяла, Гергана - тъмночервена, Елена - почти черна и др.
      В периода, когато съществуваше ДСО "Булгарцвет", в България се облагородяваха милиони корени рози, като голяма част, предимно от района на Павликени, се изнасяха в около 18 страни. Сега тази дейност за жалост е сведена до минимум, частни фирми се мъчат да възстановяват позиции. По-голям дял от нея се изразява във внос от чужбина. Така у нас попадат много нови сортове, невъзможно е да се опишат всички.__________

Rozite.info © 2008 - 2009 Всички права запазени.
Прочетете условията за ползване на сайта.
За контакти: rozite@mail.bg, ICQ: 198519021 или скайп: Bobi-72

Избрани статии