Нови теми
Любопитни анонси

Видове рози по света


      Миниатюрните са дребни и кичести
      Храстчетата са дребни - едва 20-30 см високи, а цветовете са с диаметър до 2 см. Чрез непрекъснат отбор сега са се наложили и още по-микроскопични. Цветчетата са кичести. Имат заложби да се появяват почти непрекъснато. Заслужават внимание сортовете:
      Zwergkonig - с дребни, кичести цветове със слаб аромат и вишневочервена багра.
      Bady Darling - има кичести, оранжево-розови цветове с аромат.
      Cinderella - цветовете са кичести, сребристо-розови, със слаб аромат.
      Judy Fischer - познава се по кичестите, наситено розови, без аромат цветове.
      Ybellow Doll - е с кичести, бледожълти, ароматни цветове.
      Starina - е с кървавочервени кичести цветове.
      Scarlet Gemm - има кичести, яркочервени цветове, без аромат.
      Angela Rippon - тя е кичеста, карминено-розова роза, ароматна.
      Baby Maskerade - е интересен с пастелнооранжеви цветове, с червеникави разпилени петна.

      Сините рози са идеалът на селекционера
      При наличието на богат изходен материал чрез междувидова и междусортова хибридизация в желана посока се променят видът и размерът на стъблото, типа и блясъкът на листата, формата и баграта на цвета и какво ли още не? Но венец на колосалния труд са така наречените сини рози. Още с появата им започват спорове, че това не е типично познатата ни синя багра. Но завистливото отричане не може да промени фактите. Истината е, че с неограничената си фантазия човек е пожелал да създаде синя роза и че природата му я е дала в дар. Какво от това, че понякога оттенъците са в лилаво?
      За първи път през 1910 г. по света се понася дългоочакваната новина, че в Германия селекционерът Шмид е създал сорта Файлхелблау. Цветовете са бледо розово-лилави с бели петна в центъра. Чак през 1945 г.се появява Мишел мейланд, цветовете на който са нежно кремаво-розови, преминаващи към по-тъмно с лилави оттенъци. Той е много кичест, има 40-45 венчелистчета и достига 10-12 см дължина. Цъфти обилно през цялото лято.
      През 1957 г. става известно семеначето Стерлинг Силвир . Цветът се доближава до идеала, който е светло небесносин, със светлолилав оттенък при отварянето му. Той е средно едър, кичест, има до 30 венчелистчета и силен аромат. Виолет Дот е създаден през 1960 г. Цветът е светло лилаво-син, средно едър. Той е полукичест, образува 20 венчелистчета. Има приятен аромат. Пъпката е средно голяма, конусовидна. Храстът е средно висок, добре облистен. Листата са тъмнозелени, плътни. Цъфти обилно през цялото лято.
      През 1967 г. в Русия е признат сортът Золуша. Създаден е от З. Клименко чрез кръстосване на двата известни вече сорта Виолет Дот и Стерлинг Силвер. Полученият цвят е дълъг 9-10 см, кичест - има около 30 венчелистчета. Формата е чашевидна, ароматът приятен, а баграта - сиво-лилава. Храстът е висок до 50 см. Листата са тъмнозелени, лъскави. Две години по-късно същият селекционер създава Сиреневая мечта. В кръстоската участват сортовете Сент Екзюпери и Виолет Дот. Цветът е 10 см дълъг, кичест, с около 30 венчелистчета. Формата е чашевидна, а баграта люлякова, с лилави оттенъци. Цветоносните клонки са дълги и здрави, с по един цвят. Храстът е силно растящ. Листата са тъмнозелени, лъскави.
      Шарл де Гол е признат през 1974 г. Създаден е при сложна кръстоска, при която участват четири сорта. В него има ген от Сиси и от Прелюд. Цветът е 8-10 см дълъг, кичест, с 35-40 венчелистчета. Формата му е сферична, ароматът силен. Баграта е лилаво-синя. Храстът е жизнен.



__________

Rozite.info © 2008 - 2009 Всички права запазени.
Прочетете условията за ползване на сайта.
За контакти: rozite@mail.bg, ICQ: 198519021 или скайп: Bobi-72

Избрани статии